راه های جلوگیری از سرماخوردگی

پاییز به جز هوای خنک، بارانی و برگ‌های رنگارنگ سرماخوردگی را هم با خودش به ارمغان می‌آورد. وقتی با افراد سرماخورده مواجه می‌شویم، یکی از دغدغه‌های همه ما این است که چطور از خودمان محافظت کنیم اما مشکل اینجاست که بیشتر افراد نسبت به این موضوع بی‌توجه هستند و نمی‌دانند چطور از انتقال آن به دیگران پیشگیری کنند.
بعضی از آداب و رسوم غلط اجتماعی می‌تواند در انتقال این بیماری به دیگران موثر باشد. به این آداب و رسوم، بعضی از عادت‌ها هم اضافه شده که کار را سخت‌تر می‌کند. همین جا بعضی از این موارد را مرور می‌کنیم.

 

 

مراقب اتوبوس و مترو باشید
اگر در مکان‌های شلوغ تردد دارید، باید بدانید در معرض خطر ویروس‌های سرماخوردگی هستید. در پاییز و زمستان هوا خشک است و میکروب‌ها بیشتر از آب و هوای مرطوب در هوا معلق می‌مانند. به همین دلیل مترو، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی که تراکم و ازدحام زیادی دارند، می‌توانند ویروس را منتقل کنند.
چطور ایمن بمانید: خودتان را مجهز کنید. همیشه یک کرم ضدعفونی‌کننده دست همراه‌تان‌ باشد و از آن استفاده کنید. اگر دست‌تان را با مواد ضدعفونی‌کننده مرطوب کنید تماس دست شما با هر سطحی می‌تواند آن مکان را هم تمیز کند.

 

در باشگاه از حوله استفاده کنید
بعضی از شما که به باشگاه ورزشی می‌روید ممکن است هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان‌تان را با دست بگیرید و بعد به وسایل و تجهیزات سالن دست بزنید. در یک تحقیق مشخص شد 56 درصد از تجهیزات هوازی و 73 درصد از وزنه‌ها حاوی ویروس هستند.
چطور ایمن بمانید: حوله می‌تواند بین شما و این تجهیزات یک سد محافظ باشد؛ به خصوص زمانی که از دوچرخه ثابت استفاده می‌کنید. حواس‌تان باشد که دیگر با آن حوله صورت‌تان را پاک نکنید چون در این صورت در معرض خطر انتقال میکروب‌ها قرار می‌گیرید.

 

همه صندلی‌ها را لمس نکنید
تمام صندلی‌های اتوبوس و هواپیما را برای رسیدن به صندلی مورد نظرتان لمس می‌کنید، خب ممکن است افراد سرماخورده قبل از شما این صندلی‌ها را لمس کرده باشند. افراد معمولا دستمال‌های استفاده شده‌شان را در جیب این صندلی‌ها قرار می‌دهند که آن را به یک منبع میکروبی تبدیل می‌کنند.
چطور ایمن بمانید: بهتر است هواکش بالای سرتان را باز کنید تا با گردش هوا بین شما و عطسه‌ها و سرفه‌های مسافران هوای پاک ایجاد شود. علاوه بر این استفاده از دستمال مرطوب ضدعفونی‌کننده برای تمیز کردن میز مقابل صندلی پیش از استفاده می‌تواند خیلی از میکروب‌ها را از بین ببرد.

 

خودکار همکارتان را نگیرید
احتمال دارد در محل کار ناگهان نیاز به خودکار پیدا ‌کنید اما کنار دست‌تان نباشد و در این شرایط اولین کسی که دم دست‌تان باشد همکار سرماخورده‌تان باشد. شما این خودکار را از همکارتان قرض می‌گیرید، غافل از اینکه همراه خودکار کلی میکروب و ویروس را هم روی  انگشتان‌تان می‌چسبانید. خب وقتی همکارتان سرما خورده به احتمال زیاد ویروس روی انگشتان دستش هم هست، پس می‌تواند آن را منتقل کند. وسایل دیگری مانند تلفن، صفحه کلید کامپیوتر،  در مایکرویو، دستگیره یخچال و… هم می‌توانند مکان تجمع ویروس شوند.
چطور ایمن بمانید: راه‌حل دوری از سرماخوردگی این است که نه‌تنها به فرد سرماخورده نزدیک نشوید بلکه از هیچ کدام از وسایل او استفاده نکنید.به هیچ عنوان خودکار،‌کیبورد یا تلفن‌تان را با دیگران به‌طور مشترک استفاده نکنید. اگر چاره‌ای ندارید چندبار در روز دست‌های‌تان را بشویید یا به کمک دستمال‌های مرطوب بهداشتی و ژل‌های ضدعفونی‌کننده با ویروس‌ها بجنگید.

 

به جای آسانسور از پله‌ها استفاده کنید
دکمه‌های آسانسور مکان مناسبی برای گسترش عفونت در محل کار و آپارتمان است. انگشتان تمام ساکنان آپارتمان مدام با این دکمه‌ها در تماس است و تمیز نگه داشتن آنها کار ساده‌ای نیست. ویروس‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفلو‌آنزا که روی دکمه‌های آسانسور می‌نشینند، می‌توانند تا سه روز فعال باشند.
چطور ایمن بمانید: از آرنج یا کنار بازوی‌تان برای فشار دادن دکمه‌ها استفاده کنید. به این ترتیب از ابتلا به سرماخوردگی یا سایر بیماری‌های ویروسی در امان می‌مانید. به هر حال کار عاقلانه این است که بعد از لمس هر شی عمومی دست‌های‌تان را به طور کامل بشویید.

 

مراقب سرویس‌های بهداشتی باشید
در سرویس‌های بهداشتنی عمومی در بخش‌هایی مانند دستگیره‌ها و شیرآلات که احتمال تماس دست‌های آلوده وجود دارد، خطر سرایت ویروس‌ها را جدی بگیرید. برخلاف تصور عمومی نشستن در توالت فرنگی عمومی خطر عفونت کمتری دارد  درحالی که در دستشویی بیشترین احتمال انتقال میکروب دیده می‌شود.
چطور ایمن بمانید: بهترین دفاع در برابر این ویروس‌ها شستن دست‌ها بعد از استفاده از توالت است. برای بستن شیر آب یا باز کردن در خروجی هم حتما از یک دستمال استفاده کنید تا دوباره در معرض آلودگی قرار نگیرید.

 

به پله‌های برقی دست نزنید
حتما برای‌تان پیش آمده که هنگام خروج از مترو و استفاده از پله‌های برقی، دست‌تان را به کناره‌های آن بگیرید. این ریل‌ها شاید یک بار در روز تمیز شوند و شاید هم اصلا نشود؛ بنابراین احتمال انتقال میکروب و عوامل بیماری‌زا بیشتر است. این موضوع در مورد کودکان و سالمندان بیشتر اهمیت دارد چون برای حفظ تعادل از کناره های پله برقی استفاده می‌کنند.
چطور ایمن بمانید: اگر دست‌تان با کناره‌های پله برقی تماس داشت مراقب باشید که قبل ازغذا خوردن دست‌ها را حتما بشویید. دست‌تان را قبل از شست‌وشو با صابون یا ژل‌های ضدعفونی‌کننده با صورت‌تان تماس ندهید.

دست دادن و روبوسی ممنوع
گروهی از افراد به دلیل رودربایستی یا رعایت آداب و رسوم ایرانی در دوره سرماخوردگی هم با دوستان و نزدیکان‌شان روبوسی می‌کنند یا حداقل دست می‌دهند. این کار به انتقال سریع ویروس‌ها کمک می‌کند.
چطور ایمن بمانید: اگر خودتان سرماخورده‌اید با معذرت‌خواهی به دیگران اطلاع دهید که بیمار هستید و نمی‌توانید آداب معاشرت را به خوبی ادا کنید. حتی اگر فرد سرماخورده با شما دست داد بلافاصله دست‌های‌تان را با آب و صابون یا کرم‌های ضدعفونی‌کننده تمیز کنید.

 

این نکات را رعایت کنید
• اگر مبتلا به گلودرد چرکی هستید، حتما ماسک بزنید تا بقیه افراد بیمار نشوند. این کار خجالت‌آور نیست و نشان می‌دهد که سلامت اطرافیان برای شما مهم است و برای دیگران ارزش قائل هستید.
• اگر سرماخورده‌اید بعد از مسواک زدن دندان‌های‌تان مسواک را با آب و صابون بشویید تا از آلودگی دوباره آن به میکروب جلوگیری کنید. مسواک‌تان را در کنار مسواک سایر افراد خانواده قرار ندهید.
• در محل کار موقع عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی‌تان را با دستمال کاغذی بگیرید؛  این کار از انتشار قطرات آب دهان ویروسی در فضای کاری جلوگیری می‌کند.
• در محیط‌های عمومی هنگام سرفه و عطسه دستمال تمیزی جلوی دهان خود بگیرید و به جای استفاده از دستمال‌های پارچه‌ای از دستمال كاغذی استفاده كنید چون ویروس‌ها می‌توانند ساعت‌ها یا روزها در دستمال پارچه‌ای زنده بمانند.

• اگر هنگام عطسه و سرفه با دست جلوی دهان‌تان را می‌گیرید بهتر است بعد از آن به سرعت دست‌های‌تان را با آب و صابون بشویید.
• ظرف غذای‌تان را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید تا باکتری‌ها از روی آن پاک شوند. بهترین توصیه این است که ظروف جداگانه‌ای برای خودتان در نظر بگیرید تا ویروس‌ها را به سایر افراد خانواده منتقل نکنید.

bartarinha.ir