دلایل بوجود امدن واریس و راه های درمان خانگی و تخصصی

شاید این تصور در بسیاری از ما وجود داشته باشد که واریس تنها در افرادی که پا به سن گذاشته اند، دیده می شود. اگر چنین تصوری در شما نیز وجود دارد احتمالا با مطالعه این نوشته پی خواهید برد که تصور نادرستی در این باره داشته اید.

آنچه مسلم است ژنتیک، محیط و سبک زندگی همگی از عواملی هستند که سبب شکل گیری واریس می شوند.

 

نکته مهم در مورد واریس

واریس موروثی است

1

خبر خوبی نیست اما اگر والدین، پدربزرگ و یا مادربزرگ تان واریس دارند، احتمال شکل گیری آن در شما نیز افزایش پیدا می کند. دکتر «لوئیس ناوارو» در این باره می گوید: “به دلیل ضعف موجود در دیواره های رگ ها و قابلیت انتقال آن، این عارضه جنبه موروثی پیدا می کند.”

 

تقریبا نیمی از جمعیت از واریس رنج می برند

2

 

آمار ارائه شده از طریق انجمن سلامت زنان در آمریکا نشان داده که در بیش از ۵۰ درصد از زنان و ۴۰ درصد از مردان واریس دیده می شود.

 

زنان ۲۰ برابر بیشتر از مردان به واریس دچار می شوند

3

خبر خوبی برای زنان نیست اما دکتر ناوارو بر این باور است که واریس در زنان تا حدود ۲۰ برابر بیش از مردان دیده می شود.

 

قابلیت درمان خانگی وجود ندارد

4

دکتر «ناوارو» می گوید تصور نادرستی است که گمان کنید تنها با برخی از کرم ها قادر به درمان واریس در منزل خواهید بود. تنها راهکار درمان واریس، راهکارهای حرفه ای است.

 

درمان های سریع و ابتدایی توصیه می شوند

00

هر چه سریع تر برای درمان واریس اقدام کنید نتایج بهتری را بدست خواهید آورد. اگر نشانه های درد در شما وجود دارد، زمان آن فرا رسیده که حتما برای درمان اقدام کنید. می توانید با یک متخصص پوست یا واریس در این ارتباط مشورت هایی را انجام دهید.

 

ممکن است با درد همراه باشد

6

متاسفانه واریس تنها با درمان های زیبایی همراه نیست و گاهی درد فراوانی را نیز به همراه دارد. دکتر «ناوارو» نشانه های آن را تورم، سنگینی، ضربان نبضی، انقباض عضلات و درد می داند. اگر به درمان این عارضه مبادرت نکنید، این امکان وجود دارد که به زخم و خونریزی نیز دچار شوید.

 

تغییرات هورمونی می توانند به واریس بیانجامند

6

در واقع تغییرات هورمونی یکی از دلایلی است که زنان بیشتر به واریس دچار می شوند. از جمله عواملی که به این تغییرات می انجامند قرص های ضدبارداری و خود بارداری هستند.

علاوه بر این زمانیکه وزن تان اضافه می شود، حجم رگ های خونی افزایش پیدا می کند که خود منجر به ایجاد ناآرامی هایی در رگ های خونی می کند. بنابراین به غیر از کشیدن شدن پوست بدن در دوران بارداری، واریس را به فهرست اتفاقات دوران بارداری خود بیافزایید.

 

سبک زندگی نیز موثر است

8

یکی دیگر از دلایلی که لازم است سبک زندگی سلامتی را در پیش بگیرید، پرهیز از شکل گیری رگ های واریسی است. دکتر «ناوارا» می گوید: “عواملی چون عدم تحرک کافی و فعالیت های بدنی و ورزشی، چاقی، نشستن ها و ایستادن های طولانی که مداوم هم تکرار می شوند از عوامل شکل گیری واریس هستند.”

 

دریچه رگ های ضعیف سبب شکل گیری واریس می شود

9

در ابتلای به واریس در واقع این دریچه های رگ ها هستند که سبب ایجاد واریس می شوند نه خود رگ. دکتر «ناوارو» در این باره می گوید: “زمانی که دریچه های ضعیف تر به خوبی عمل نمی کنند، خون در مسیر غلط به جریان در می آید. بنابراین، خون به سمت پشت پاها ترشح کرده و در رگ های پا تجمع پیدا می کند.

 

انداختن پاها بر روی هم منجر به شکل گیری واریس نمی شود

10

باور نادرستی وجود دارد که تصور می شود انداختن پاها بر روی یکدیگر سبب شکل گیری واریس می شود. بر اساس یافته های بدست آمده یکی از مقالات وب سایت webmd.com این نحوه نشستن علت شکل گیری واریس نیست تنها آن را تشدید می کند.

 

 راهکارهای درمان متعددی وجود دارند

11

بسته به میزان پیشرفت واریس، روش های مختلف درمانی وجود دارد. دکتر «ناوارو» در این باره می گوید: “روش هایی چون «اسکلروتراپی» های بدون درد یا «تزریق درمانی» در این ارتباط وجود دارد.”

در واقع مواد شیمیایی نه چندان قوی به سلول های ناکارآمد و یا مویرگ ها تزریق می شود. این پروسه در حدود نیم ساعت به طول می انجامد و راهکاری بدون آسیب است.

در موارد پیشرفته تر واریس دکتر «ناوارا» و سایر پزشکان راهکارهای دیگری همچون Endovenous Laser Ablation را پیشنهاد می کنند که نوعی لیزر درمانی تلقی می شود و در مقایسه با راهکار قبلی پیچیدگی بیشتری دارد.

دکتر «ناوارا» می افزاید: “در این روش با استفاده از انرژی لیزر، رگ های اصلی را از داخل می بندند. این روش حدود نیم ساعت و با بی هوشی موضعی و بدون آسیب انجام می پذیرد.”

 

احتمال دارد واریس ها دوباره باز گردند

12

اگرچه با روش های درمانی برشمرده، رگ های واریسی بهبود پیدا می کنند اما احتمال شکل گیری مجدد آنها وجود دارد چرا که مشکلاتی همچون نشت رگ های خونی، غیرقابل اجتناب هستند. احتمال افزایش واریس ها با بالا رفتن سن بیشتر می شود.

تخمین زده می شود که ۵۰ درصد جمعیت بالای ۵۰ سال آمریکا به واریس مبتلا و درمان های مداوم در آنها گزارش می شود.

برای اینکه بتوانید احتمال شکل گیری این واریس ها را کاهش دهید، مانع از افزایش وزن تان شده، مکررا ورزش و فعالیت بدنی داشته باشید و تا آنجا که امکان دارد از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید.

 

 

 

 

روش های خانگی و تخصصی درمان واریس

 

روش هایی وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان از شدت علائم واریس کم کرد و جلوی پیشرفت این مشکل را گرفت. بیشتر این روش ها در خانه قابل انجام هستند.

 

۱- بالا نگه داشتن پاها

درمان واریس

اگر مشکل شما هنوز شدت پیدا نکرده باشد، این روش می تواند تأثیر قابل توجهی در کم کردن نشانه های واریس و ورم پا داشته باشد. برای اینکه این روش مؤثر واقع شود، باید پاهایتان را بالاتر از سطح قلب تان نگه دارید.

سعی کنید که ۳ تا ۴ بار در روز، حداقل به مدت ۲۰ دقیقه پاهایتان را در این حالت نگه دارید. در این مدت می توانید کتاب بخوانید یا تلویزیون تماشا کنید تا زمان برایتان زودتر بگذرد.

 

۲- استفاده از جوراب های واریس

پوشیدن جوراب های واریس در طول روز احتمالا از هر روش خانگی دیگری مؤثرتر خواهد بود. اگر پاهایتان درد می کنند، می توانید جوراب های واریس را امتحان کنید.

این جوراب ها به رگ های پاها فشار می آورند و از برگشت جریان خون در رگ ها جلوگیری می کنند.

فشاری که این جوراب ها به پاها وارد می کنند بیشتر از جوراب های معمولی است، اما به رگ ها و ماهیچه های پا کمک می کند که خون را به شکل مؤثرتری حرکت دهند.

تحقیقات نشان داده است جوراب های واریس می توانند ورم شبانه ی پاها را کم کنند یا جلوی آن را بگیرند. کسانی که زیاد سفر می کنند، تمام روز روی پاهایشان می ایستن، یا پشت میز می نشینند، می توانند از این جوراب ها برای کم کردن ورم یا درد پاها استفاده کنند.

 

۳- داشتن رژیم غذایی مناسب و کنترل وزن

رژیم غذایی، مانند ورزش منظم، کلید حل بسیاری از مشکلات جسمانی ما است. بدنی که درون آن سالم باشد، ظاهر سالمی هم خواهد داشت. مواد غذایی حاوی ویتامین های سی و ای را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

این مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که برای بدن بسیار ضروری است. ویتامین سی برای ساخت کلاژن و الاستین لازم است، یعنی موادی که برای استحکام رگ ها ضروری هستند. ویتامین ای هم می تواند از میزان عنکبوتی شدن رگ ها کم کند.

مصرف مواد غذایی حاوی فیبر را هم فراموش نکنید. این مواد غذایی به جلوگیری از بروز یبوست و کاهش فشار بر روی رگ ها کمک می کنند. سیب، نخود، لوبیا، جو دو سر، بذر کتان و مواد غذایی حاوی غلات کامل بیشتر مصرف کنید.

علاوه بر این باید وزن خود را کنترل کنید تا فشار خیلی زیادی به پاها وارد نشود. از طرفی دیگر، عوامل مختلفی موجب اضافه وزن می شوند، مثل عادت های بد، ورزش نکردن، رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی بی تحرک، که ترکیب همه ی این ها می تواند باعث ایجاد واریس شود.

 

۴- درمان های گیاهی

تحقیقات نشان داده است بعضی از داروهای گیاهی می توانند تأثیر مثبتی بر روی نشانه های نارسایی های وریدی ای مثل ورم، التهاب یا بی قراری پاها داشته باشند.

مکمل های غذایی، مثل عصاره ی هسته ی انگور، ماده ی روتین (نوعی رنگدانه ی طبیعی موجود در بسیاری از گیاهان و مواد غذایی که خاصیت درمانی دارد) و گیاه آب قاشقی (گوتوکولا) درمان های مؤثری برای رگ های عنکبوتی هستند.

این مواد طبیعی به شکل قرص، کپسول یا پماد استفاده می شوند.

با این حال به خاطر داشته باشید که قبل از استفاده از هرگونه مکمل گیاهی باید با پزشک مشورت کنید تا از ضرر نداشتن آن ها برای خود مطمئن شوید.

 

۵- ورزش کردن

ورزش منظم راه حل بسیاری از مشکلات جسمی است. در خصوص واریس هم، به ویژه در مراحل اولیه ی آن، ورزش کردن اقدام پیشگیرانه ی مؤثری محسوب می شود.

با این حال به خاطر داشته باشید که نباید ورزش هایی را انتخاب کنید که فشار خیلی زیادی به پاها وارد می کنند. به افرادی که دچار واریس هستند معمولاً توصیه می شود که از دویدن خودداری کنند چون این حرکت می تواند ورم رگ ها را بیشتر کند.

هر چه تحرک بیشتری داشته باشید، خون در رگ های شما با سرعت بیشتری به گردش در می آید. این دقیقاً همان چیزی است که برا رفع نشانه های واریس به آن نیاز دارید.

ورزش هایی که گردش خون را زیاد می کنند و در رفع واریس مؤثر هستند عبارتند از پیاده روی روزانه، حرکات کششی، یوگا و خم کردن یا چرخاندن زانوها.

 

۶- تغییر در سبک زندگی

تغییر در سبک زندگی می تواند درد معمول ناشی از واریس را کاهش دهد. از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید، به ویژه اگر شغل پشت میزی دارید.

زود به زود حالت بدن تان را تغییر دهید تا گردش خون کم نشود. در صورت امکان سعی کنید از جای خود بلند شوید و حرکات کششی کوتاهی انجام دهید.

از پوشیدن کفش های پاشنه بلند به مدت طولانی پرهیز کنید. لازم نیست کفش های پاشنه بلند مورد علاقه تان را برای همیشه کنار بگذارید اما تمام روز هم آن ها را نپوشید. کفش های پاشنه کوتاه با ماهیچه های کف پا سازگار هستند و به حرکت خون درون رگ های شما کمک می کنند.

 

۷- ماساژ ملایم

انجام ماساژ به گردش مناسب خون در بدن، به ویژه در پاها (که واریس بیشتر در آنجا به وجود می آید) کمک می کند. ماساژی مناسب واریس است که به صورت ملایم انجام شود. نباید با انگشت روی رگ های بزرگ فشار وارد کنید. از ناخن کشیدن و حرکات پیچشی هم خودداری کنید.

هنگام ماساژ باید با کل کف دست تان فشار ملایمی وارد کنید یا از قسمت مسطح نوک انگشت ها برای فشار آوردن استفاده کنید. ماساژ را از پاشنه ی پاها شروع کنید و به سمت زانوها بروید. اگر حین ماساژ هر گونه دردی احساسی کردید، ماساژ را متوقف کنید و پاهایتان را بالا نگه دارید.

گرچه چنین ماساژ ملایمی نمی تواند واریس را به طور کامل از بین ببرد، اما از آنجایی که ماساژ جریان خون را در پاهای شما زیاد می کند، به میزان چشمگیری از احساس درد ناشی از واریس کم می شود.

 

۸- کند و سوز لیزری برای رگ های واریسی بزرگ

یکی از رایج ترین روش های درمانی برای واریس، کند و سوز لیزری است. این روش معمولاً زمانی استفاده می شود که هیچ یک از روش هایی که در بالا ذکر شد مؤثر واقع نشده اند و ورم و درد ناشی از واریس بسیار زیاد شده است.

در این روش، یک لوله ی بسیار باریک که انتهای آن مجهز به لیزر است را از طریق سوراخ کوچکی در پوست، وارد رگی می کنند که بر اثر واریس معیوب شده.

گرمای لیزر، دیواره های رگ را طوری می بنند که دیگر خون از آن عبور نمی کند. سپس رگ مورد نظر را با استفاده از یک دستگاه تخلیه خارج می کنند. این عمل کبودی های اندکی روی پا به جای می گذارد و بسیار ساده تر از جراحی های معمول واریس است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x